Les ajudes a Haití

Ahir s’acomplia un any del tràgic terratrèmol d’Haití. L’ajuda privada (des d’organitzacions privades fins a particulars) no es va fer esperar, però i l’ajuda pública? Espanya ha gastat 3 milions i mig de dòlars en diferents programes de socors, emergència i reconstrucció. Això és molt o poc? Què han fet la resta de països?

En termes absoluts, el país amb una donació més gran ha estat els Estats Units, amb 41 milions de dòlars, seguit de la Comissió Europea amb gairebé 30 milions. Després trobem a Suècia (amb gairebé 10 milions) i Regne Unit (amb 8 milions de dòlars). Espanya ha donat un total de 3’5 milions de dòlars.

Quin percentatge sobre l’ajuda internacional pública total representa cada país?

Estats Units representa el 48’6% del total de l’ajuda internacional pública, seguit de Suècia amb un 11’8%. En tercer lloc hi tenim a Regne Unit amb un 9’5% i Japó amb un 8’4%. Espanya representa el 4’2% de l’ajuda total.

Ara bé, si ajustem aquestes donacions per la població podrem veure qui ha fet l’esforç més gran. Quants dòlars ha donat cada ciutadà de cadascun dels Estats?

És evident que l’Estat que ha fet l’esforç més gran és Suècia, enviant més d’un euro per habitant per a l’ajuda d’Haití. En segon i tercer lloc hi tenim Finlàndia i Canadà, amb 20 cèntims de dòlar. Pel que fa a Espanya, cada ciutadà ha donat 7 cèntims.

Així doncs, quina és la conclusió que en podem extreure? Ha actuat com calia Espanya? I la resta de països? No podem oblidar l’ajuda privada d’organitzacions (donacions a la Creu Roja, UNICEF…) i les aportacions a títol individual dels ciutadans, però voleu dir que no es podia fer més?

3 responses to “Les ajudes a Haití

  1. Qui ha posat els meus 7 cèntims? Crec que aquest cop Espanya no ha actuat malament del tot si ho comparem amb les dades d’altres països tot i que 7 cèntims per cap em sembla una misèria.

  2. A mi també m’ha semblat una misèria 7 cèntims… Per sort, si mires les dades de les aportacions privades (donatius a Creu Roja, UNICEF i tota la pesca) la cosa canvia bastant. La diferència entre l’esforç públic i l’esforç privat ha estat brutal.

    D’altra banda també és cert que Espanya col·labora amb moltíssims altres projectes arreu del món i que l’aportació privada estava concentrada en el terratrèmol d’Haití…

  3. Retroenllaç: Les ajudes a Haití » » Salud de la MujerSalud de la Mujer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s