Per què les dones amb menys estudis tenen fills de diferents pares?

La Jessy, que no és una noia gaire instruida, està embaraçada. A més, ella i el seu novio, “el Ruben”, estan fets tots uns romàntics! Resulta que ara es volen casar… el problema és que no està del tot clar qui és el pare. Resulta que la Jessy també s’ho ha fet amb “el Marco” i “el Isra”. Aquests són els individus del nostre estudi:

Doncs aquest video exemplifica molt bé el que vull explicar. No us heu fixat mai que les dones sense estudis o amb estudis secundàris acostumen a tenir fills de diferents pares? No us heu preguntat per quina raó passa això? Què empeny a aquestes dones a actuar d’aquesta forma? Resulta que, el que per a nosaltres és  un acte propi de la ignorància, pot resultar ser  més racional del que a priori podia semblar. La raó? Diversificació del risc.

Entenent que tots els pares volen el millor pels seus fills (tothom vol que el seu fill visqui bé), partim de dos supòsits:

 1. La “qualitat” dels fills en quant a capital humà és incerta en el moment en que els pares decideixen fer la inversió (inversió és una forma curiosa de parlar “d’acte sexual”).
 2. La distribució de la “qualitat” dels fills d’una sola dona està menys correlacionada si són engendrats per pares diferents. O el que és el mateix, si la dona diversifica els seus riscos té més probabilitats d’obtenir un fill amb bon capital humà.

Per tant, tenir diversos fills d’un sol home tan sols és recomanable si estàs segura que les característiques que aquest li transferirà en termes de capital humà són molt bones. Aquest tema s’estudia en profunditat al paper que ha publicat en Jinyoung Kim, de la Korea University, sota el títol “Diversification on children“. Per fer-ho es val de les dades de la National Survey of Family Growth i la conclusió és clara: una mare amb una baixa educació és més propensa a tenir un pare diferent per al seu proper fill. En el nostre cas, la Jessy té més probabilitats de tenir un fill amb un bon capital humà si en té un del Ruben, un del Marco i un de l’Isra que si tots tres són del Ruben.

Ara bé, com que entenem que aquesta situació no és bona, els polítics poden intervenir-hi per tractar de solucionar el problema. Com? Proveint a les dones dels incentius necessaris per tal que no es vegin empeses a diversificar el risc. Bàsicament es tracta d’oferir una educació pública de qualitat que doti al seu fill d’un bon capital humà sense importar el seu origen.

Anuncis

4 responses to “Per què les dones amb menys estudis tenen fills de diferents pares?

 1. Hem de suposar que la baixa educació està relacionada amb uns ingressos baixos? Perquè si és així no veig el ‘negoci’ de tindre fills amb diferents homes, per diverses raons:
  1. Una dona amb un nivell baix d’educació es relacionarà amb homes del mateix estatus, per tant, d’ingressos similars.
  2. No tots els pares paguen la pensió als fills i encara augmenta més la estadística si parlem de pares sense estudis, amb una renda baixa/a l’atur, o el que et puguis trobar avui en dia.
  3. Una dona que es pugui permetre el luxe de divorciar-se amb tanta agilitat, més que tindre un nivell baix d’educació el que ha de tindre és un bon advocat.

 2. Benvinguda Montse!

  Si, baix nivell d’estudis = ingressos baixos. Però jo no he dit que tenir fills hagi de ser un negoci. Ara veig que m’he explicat malament, perquè em referia a “sempre i quan la dona vulgui tenir més fills” (aquesta és la part que he oblidat posar) millor que siguin de pares diferents si l’herència en capital humà no serà bona.

  1. Cert, d’aquí que la dona amb baixa educació es relacioni amb homes de baixa educació (menys capital humà) i es vegi “obligada” a diversificar riscos. Posats a tenir dos fills (o tres), millor tractar de tenir més opcions de capital humà.

  2. Totalment d’acord. Jo també penso que això és una situació “no desitjable”, però no per “menys desitjable” deixa de ser racional.

  3. Els fills es poden tenir sense casar-se! I encara més en aquests casos 😉

 3. Lo pensava mientras hacia footing, iba a decir que corria… pero seguro que queda aun peor, que es po una falta de educación académica y de formación. Ya que el educación academica suele ir ligada al aprendizaje de valores tanto culturales como sociales, que las otras no han aprendido. O porque son más perrilas y dejan que sus madres las vistan como putas.

 4. Retroenllaç: Enllaços pel divendres, el cap de setmana, i per quan es vulgui. « Accions des de BCN.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s