Les estadístiques d’ETA

Després de més de 40 anys d’existència del grup armat ETA, avui s’han pronunciat de nou. Aquest cop es tracta d’un alto el foc permanent. Segons el comunicat enviat a el diari Gara “ETA ha decidit declarar un alto el foc permanent i de caràcter general, que pot ser verificat per la comunitat internacional”.

Euskadi Ta Askatasuna va ser fundada l’any 1959 i acumula un total de 829 víctimes mortals des del 1968. Aquestes són les dades de les seves víctimes:

L’any 1980 va ser l’any amb un major nombre de víctimes mortals amb un total de 92, seguits pels dos predecessors 1979 amb 76 víctimes i 1978 amb 66. Però a qui ens referim quan parlem de víctimes?

Les víctimes civils d’ETA representen el 41% del total de les 829, mentre que el 59% restant es tracta de Forces de Seguretat de l’Estat.

Les dades proporcionades ens permeten analitzar la composició de les víctimes de les Forces de Seguretat de l’Estat i analitzar-les per tipus. El resultat és el següent:

La majoria de víctimes mortals pertanyen a la Guàrdia Civil, seguides de la Policia Nacional i en tercer lloc per les Forces Armades.

A més, també disposem d’estadístiques segons la localització dels atemptats mortals. El gràfic resultant n’és aquest:

El País Basc és on s’han produït més atemptats mortals, a molta distància de la resta de Comunitats Autònomes amb més accions armades (Madrid amb 123, Catalunya amb 55 i Navarra amb 40). La resta de Comunitats Autònomes no tenen un gruix significatiu de víctimes pel que s’han agrupat en el grup Altres, amb 57 víctimes.

Les dades han estat extretes del Ministerio del Interior i les podeu consultar aquí: Terrorismo de ETA.

3 responses to “Les estadístiques d’ETA

  1. 829 persones han matat, la gran majoria, més ben dit, assassinat.
    Des del meu punt de vista, que hi hagi un “alto al foc” permanent és únicament interessant, per ser imprescindible, per tal que el País Basc pugui fer efectiu el seu dret a la independència, si així ho volen els seus ciutadans.
    Ara bé, la precaució davant una declaració de terroristes és poca: les forces de seguretat han de continuar vetllant pel benestar de les tantes i tantes persones amenaçades, perquè no s’hagi de pagar l’impost revolucionari i controlar els passos de membres etarres, etc.

  2. La declaració d’un alto el foc permanent és una molt bona notícia!

  3. @Elisabet Certament amb un alto el foc no n’hi ha prou, però com bé apuntes és el primer pas, imprescindible, per a la resolució del conflicte. Ara falta veure quina negociació està disposada a fer cada part. Aquí hi jugaran un paper molt important els mediadors internacionals, que s’hauran d’encarregar de convèncer a totes dues parts de les concessions que cal fer per assolir la pau.

    @Sophia Totalment d’acord, com li deia a l’Elisabet, és el primer pas cap a la fi del conflicte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s