Distribució de la delinqüència a Barcelona

Actualitzo el bloc des de Londres, ciutat que sempre ha tingut la fama de no ser gaire segura… Peró, i Barcelona? És una ciutat segura? Què en penses les dades? No cal que us parli de les bondats de l’Open Data, especialment per a freaks a qui els agrada passar el temps lliure remenant números, taules i gràfics. És una afició distreta, creativa i a sobre t’obliga a aprendre i pensar! Què més puc demanar? És com aquelles joguines educatives amb les que cap nen vol jugar. Doncs jugant, jugant… he acabat amb una sèrie de dades sobre delinqüència a Barcelona.

La llàstima és que la informació que he trobat només esta disponible per districtes i no per barris (ho sé, no m’he matat gaire a buscar). Els càlculs els he fet jo mateix amb les dades del Departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona i a l’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona 2010. Aquí en teniu la taula-resum:

Abans d’interpretar les dades cal recordar una cosa: no feu gaire cas a les dades absolutes, pareu atenció a les dades relatives. Que Sant Martí tingui més delictes (1.246) que Sants-Montjuïc (1.142) o que Sarrià-St. Gervasi (444) en tingui més que Les Corts (411) no vol dir que el primer districte sigui més perillós que el segon. De fet, és el contrari si ajustem les dades per població. Per cada 1.000 habitants, Sants-Montjuïc té 6,26 delictes, mentre que Sant Martí en té 5,45.  En el segon exemple la diferència semblava mínima (tan sols 33 delictes menys a Les Corts en un any), però resulta que a Sarrià-St. Gervasi s’hi produeixen 3,09 delictes per cada 1.000 habitants i a Les Corts 4,95‰.

I per donar les dades encara més mastegades, aquí el cartograma de la delinqüència barcelonina:

Coses a destacar: Primerament, no m’esperava aquest nivell de delinqüència a l’Eixample. En segon lloc, no sé si hi ha correlació entre renda i seguretat. Districtes amb rendes molt dispars (Sarrià – Nou Barris – Horta) tenen nivells de delinqüència semblant. Tercer, aquesta classificació s’ajusta a la percepció d’inseguretat ciutadana? Si us fan una enquesta, haguéssiu respost que Nou Barris és més segur que Les Corts o que Horta-Guinardó té menys delictes que Sarrià-St. Gervasi? Quart, no tinc ni idea de si la mitjana de 7,07 delictes per cada mil habitants és molt o poc. Caldria comparar-ho amb altres ciutats. I cinquè, suposo que si les dades estiguessin disponibles per barris i no per districtes el mapa seria bastant diferent en algunes parts.

Alguna idea, nova pregunta, aspecte que us cridi l’atenció, suggerència o resposta a les qüestions que queden obertes?

9 responses to “Distribució de la delinqüència a Barcelona

 1. El primer que em ve al cap veient aquesta mena de dibuix concèntric és l’objectiu-víctima de la deliqüència. És a dir, el centre, el nucli barceloní és el rovell de l’ou, allà on hi ha els turistes, però també els barcelonins que baixen ‘al centre’. Quants barcelonins de Ciutat Vella es desplacen cap a Nou Barris? Crec que molt pocs. En canvi no és així a l’inrevés, ja siguin compres (de nadal) o el que sigui.

  Jo visc a Nou Barris, i sempre he tingut la sensació que els ‘perillosos’ del barri se’n va a altres barris a fer mal. On? Doncs allà on hi ha més moviment i concentració de gent i per tant és més fàcil, al centre.

  • Totalment d’acord. La solució és un indicador de “densitat” de població (separat en dia/nit) més enllà dels ciutadans que habiten en cada zona. Voluntaris per crear-lo i calcular-lo? 😛

 2. No sé quin impacte tindrien en les estadístiques les dades obscures de la delinqüència en l’estadística, aquells que no es denuncien.

  • Cert, de fet vaig agafar les dades de delictes, però també tenia disponibles les de diferents tipus de faltes… I em venien al cap algunes preguntes: Les zones amb més delictes són les zones amb més faltes també? Potser un dia em dona per mirar-les i comparar-les amb les de delictes.

 3. Em referia a tots aquells delictes que es desconeixen perquè no s’han denunciat. No sé escriure…
  Les dades dels delictes són aquells que per sentència ho són?

  • Ara que ho llegeixo la resposta que no té sentit és la meva hehehe. Tens raó que les que no s’han denunciat no apareixen a l’estadística, però és impossible saber quantes n’hi ha. De totes formes no crec que les coses canviessin gaire.

   I les dades de delictes són de denuncies, sense sentència. Són dades de la Guàrdia Urbana, no de Justícia.

 4. Visca el meu districtes Gràcia!!!! Som els més segurs 🙂 jaja

 5. Normalmente los barrios más turísticos y comerciales reciben tasas de criminalidad o delincuencia más elevada que otro tipo de barrios. Incluso la tipología del delito cambia siendo en un tipo de barrios los pequeños robos, como en los barrios turísticos, y en otros la venta de drogas como podrían ser los barrios periféricos, industriales o asociados con zonas de ocio (supongo, sin afirmar rotundamente, aunque mi olfato sociológico me indica que no es mal camino).

  De todas maneras el indicador “delincuencia” me parece insuficiente. ¿Qué consideramos delincuencia? Hace 10 años no se consideraban faltas cosas que ahora mismo, con la ayuda de la ley cívica, sí. La percepción social que tenemos sobre lo que es o no un acto delictivo es muy laxa y dependerá de situaciones y contextos sociales. Según los datos del ayuntamiento ¿qué están incluyendo o no como delincuencia? La cuestión sería conocer las tipologías de delitos y ver cómo se distribuyen por barrios. Eso sería muy interesante en mi opinión.

  Por otro lado, también sería interesante ver cómo las reformas en ciertos barrios conllevan a una reducción o no de actividades delictivas. Los barrios degradados también padecen el efecto broken window atrayendo delincuencia a medida que se degeneran y en su degeneración atraen más delincuencia, siendo así un pez que se muerde la cola. ¿Las mejoras en equipamientos e infraestructuras mejoran la convivencia provocando una reducción de los delitos?

  Y también sería interesante, pienso yo, hacer un contraste con otras capitales españolas como Madrid o Bilbao, y ver si tenemos índices superiores o inferiores de criminalidad.

  Pero bueno, soy consciente de que son muchas cosas y abordarlas todas es mucho trabajo.

  Apa, nos vemos en clase !

  • Antes de nada… ¡Bienvenido Ricardo! Espero que te pases más a menudo por aquí 😉

   Sobre lo que comentas:

   (1) Totalmente de acuerdo con tu primer párrafo. Tu olfato de sociólogo y el mío de politólogo apuntan en la misma dirección.
   (2) En un principio he cogido los datos de “delictes” para referirme a la delincuencia, aunque también están disponibles los de faltas e infracciones de ordenanzas. Me apunto para más adelante la posibilidad de hacer la clasificación de los barrios por botellón.
   (3) Gran idea. Si los datos estuvieran disponibles para años más atrasados se podría ver la evolución antes, durante y tras las reformas urbanísticas.
   (4) Te tomo la palabra con lo de Madrid y Bilbao, en cuanto tenga un poco de tiempo libre me pongo a ello y comparamos las tres ciudades.

   ¡Nos vemos mañana y no sueñes mucho con el “Chi cuadrado” y el “Coeficiente de Cramer” 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s