Nota metodològica: Per què les gallines tenen raó i el PIB per càpita no és un bon indicador.

Les gallines de la granja Golden Eggs volen aire condicionat. Diuen que a al galliner de vegades hi fa massa fred, de vegades massa calor i que així no hi ha qui pongui ous. Els responsables de l’explotació afirmen que han mesurat la temperatura mitjana i que aquesta és agradable, així que, d’aire condicionat, ni parlar-ne. Davant d’aquesta negativa les gallines decideixen manifestar-se.

Durant la protesta una de les gallines té una idea brillant: els responsables han mesurat la temperatura mitjana, però això no sempre és un indicador efectiu. Ho explica a la resta de gallines i aquestes decideixen plantar cara a la cúpula del mercat d’ous mitjançant les dades.

Les gallines estan disposades a demostrar que tenen raó, així que durant una setmana han mesurat la temperatura, hora per hora. Aquest és el resultat en forma de gràfic lineal:

Per resumir els resultats i comparar-los amb les dades que aportaven els responsables han decidit fer un diagrama de línies amb les temperatures màximes, mínimes i mitjana diàries.


Certament, els propietaris de la granja no mentien: la temperatura mitja és molt agradable. Ara bé, no instal•lar l’aire condicionat és una decisió encertada? Doncs no, ja que la mitjana no reflecteix la dispersió de les dades. Per molt que durant el quart dia tinguin una temperatura mitja de 24,25 ºC, les gallines han de patir temperatures de fins a 40 graus i una mínima de 10 graus.

Ara canvieu les temperatures del galliner pels salaris d’un país. Fins a quin punt el salari mitjà o el PIB per càpita (i altres tants indicadors) són una bona mesura de la situació econòmica?

* Aquest post està basant en les notes metodològiques de l’IDESCAT.

Anuncis

11 responses to “Nota metodològica: Per què les gallines tenen raó i el PIB per càpita no és un bon indicador.

 1. jajaja m’agrada la teva explicació, però els que fem economia estem farts de sentir-ho això, no és cap secret vamos… Podria ser l’apartat a) del tema 1 de casi totes les assignatures com probabilitat, estadistica, econometria….que he fet. Pel següent post podries explicar com influeix la desviació estandard i la variança per poder analitzar la mitjana, en quins casos és vàlida la mitjana i en quins no…etc, t’has aficionat a la inferència estadística ara??? jajaja
  Jo ara estic estudian macro q demà tinc exàmen i TELA MARINERA….amb el senyor Solow i el seu modelet…….Ramsey també deixa’l correr tot i que el trobo més fàcil pq casi tot es gràfics 🙂

 2. Anem a lo realment important en tot el teu article: Finalment les gallines tenen aire acondicionat? i ja de passada: Els hi han posat la TV de plasma per veure salvame deluxe?
  Molt bo l’article.

 3. @Jaume Si que és veritat que el tema és típic i tòpic… Tot i així encara el continuo veient a un munt de llocs com a indicador de benestar de la població, així que he agafat l’explicació de l’IDESCAT per il·lustrar per què no és vàlid! M’apunto la suggerència, això si que serà tot un repte: explicar la desviació estàndard i la variança sense que s’adormi el personal!

  @Héctor Home, jo crec que si que van aconseguir la tele! Els responsables de la granja van haver-se de rendir davant l’evidència empírica! Jeje I gràcies pel comentari, però l’article és de l’IDESCAT, jo hi he afegit el tema del PIB per càpita! 😉

 4. Bufa. Pasta de dents, fast-food, gallines reclamant aire condicionat … estàs pitjor del que creia! Hehehe, he rigut molt.

 5. Les pobres gallines no han aconseguit finalment res del que demanen. Ni tant sols els anecs han pogut disfrutar del jacuzzi. Vegeu la
  animació sobre el diagrama lineal
  al web aprenestadistica.gencat.cat
  També recomano que feu un cop d’ull a la animació de la distribució normal.

  • Doncs no entenc per què no aconsegueixen el que demanen… Les dades les recolzen! I per acabar d’afegir tota la informació caldria revisar la desviació estàndard i la variància.

 6. Es que els responsables de Golden Eggs tenen uns cert problemes financers i pensen fer una retallada en les despeses….
  Es clar,els reposables s’han trobat devant unes gallines que havien estudiat estadística i que saben que amb una mesura de dispersió tant dolenta com el rang n’hi ha prou per veure si es o no raonable la despesa en un aire condicionat…..
  Més curiosa es la postura dels anecs, que no saben estadistica pero en veure el conflicte, s’ha apuntat al carro per veure si podien aconseguir el jacuzzi. Uns oportunistes, els anecs.

 7. Eduard, estas fent molta referència a teoria i pràctica estadística, cosa que està molt bé, però aquesta no era la meva intenció. L’estadística és una eina, no un fi. El que tractava d’explicar és que el PIB per càpita o renda per càpita (PIB / població del país), de la mateixa forma que la temperatura mitjana, no és un bon indicador de benestar.

  Posem que un país té 5 habitants. Un d’ells és profundament afortunat, és controlador aeri i té una renda de 300.000 euros anuals. La resta són, per exemple, criadors de gallines i tenen una renda de 12.000 euros anuals. Ens surt una renda mitjana de 69.600 euros! Ara arriba el Banc Mundial amb un munt d’ajudes i per veure a quin país les destina decideix analitzar la situació social dels països pretendents de l’ajuda en funció de la renda mitjana. Si l’analista no sap res d’aquest petit país i veu a les estadístiques oficials que la renda mitjana és de 69.600 pensarà “osti, aquesta gent no viu gens malament!” quan en realitat la majoria dels habitants estant vivint amb 1.000 euros al mes. És per això que caldria incorporar a l’anàlisi altres indicadors, com el Coeficient de Gini.

  Per a l’exemple del galliner passa una cosa semblant. Tornem a fer servir l’estadística com a eina i l’apliquem a la producció d’ous per veure que l’aire condicionat és necessari. Si bé el rang no és un bon indicador, sabem que durant les hores properes als pics alts i baixos (el rang) les gallines deixaran de produir ous, fet que repercutirà en els ingressos dels responsables de l’explotació. Si inverteixen en millores de les condicions de treball la producció augmentarà.

 8. Si, estic d’acord amb tu amb el tema del PIB.
  Sols et volia fer cinc centims d’un possible final de la historia que apareix a la animació del aprenestadistica.

  • Llavors totalment d’acord! La història de l’animació la prenia com a exemple molt gràfic del que volia transmetre sobre el PIB 😉

   I ja posats et convido a passar-te més sovint per aquí! No sé com hi has arribat però és d’agrair (i difícil de trobar) gent que critica, mostra punts discordants o fa apreciacions que m’he pogut deixar pel camí . M’agrada aprendre dels meus errors! Per cert, m’envies un mail o un missatge per Facebook sobre com has trobat el bloc? És més que res a caire informatiu i estadístic 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s