Assassinar un líder polític és una bona idea?

No serà cap novetat si us dic que en Fidel Castro és el líder mundial que més intents d’assassinat ha patit (638 en total). Ho han estat intentant fins no fa gaire un conglomerat d’interessos econòmics i polítics que van des de la màfia fins al govern federal del Estats Units i la CIA. La raó no ha estat altra que canviar la orientació de l’Estat caribeny, com ja es va intentar amb Juli Cèsar, Abraham Lincoln o John F. Kennedy als seus respectius països. Però la gran pregunta és si això serveix d’alguna cosa, és a dir: assassinar el líder polític canvia les institucions?

Un parell d’investigadors del MIT, en Benjamin Jones i en Benjamin Olken, s’han fet aquesta mateixa pregunta. Han estudiat el tema analitzant dades d’intents d’assassinat de líders autocràtics des del 1875 fins al 2004 i n’han extret una conclusió. Si l’assassinat finalment té èxit augmenten les probabilitats d’avançar cap a una democràcia, si l’intent falla es produeix l’efecte contrari, en redueix les possibilitats.

Però la cosa no està tant clara. És un requisit indispensable per estudiar una situació que la mostra sigui totalment aleatòria, però fins a quin punt és aleatori estudiar un líder que pot anar més o menys protegit? Si va molt protegit és perquè les institucions són molt fortes i per tant difícils de canviar encara que el líder mori o perquè les institucions són febles i volen protegir el líder que les manté actives? I què passa amb els líders que no van gaire protegits? Son preguntes que no han tingut en compte els investigadors i que poden alterar els seus resultats.

Sigui com sigui no acaba de semblar una bona idea tractar d’assassinar líders polítics, ni des del punt de vista moral ni des del punt de vista de mantenir alts els ànims de la CIA. Al cap i a la fi, alguna cosa no fas bé si has tractat d’aconseguir un objectiu 638 cops i no ho has aconseguit.

Per cert, si voleu saber en què consistien tots aquests intents d’assassinat us recomano el documental “638 Ways To Kill Castro” que es va emetre fa temps al 30 minuts. Aquí en teniu el trailer.

Font:

Benjamin F. Jones & Benjamin A. Olken, 2007. “Hit or Miss? The Effect of Assassinations on Institutions and War” NBER Working Papers 13102, National Bureau of Economic Research, Inc.

Anuncis

4 responses to “Assassinar un líder polític és una bona idea?

  1. Sin duda, quizás en dictaduras personalistas como la de Castro o la de Kim Jong Il (aunque este último menos ya que ya está preparando su sucesor) si que puede acarrear consecuencias de cambios políticos o pausas sin saber que hacer, aunque creo que es mucho más divertido en las jerarquías partitocráticas o eclesiásticas (que decir de las empresariales) que promueven las democracias capitalistas, donde si cae el jefe lo suplanta inmediatamente el personaje del escalafón anterior, tocándole la lotería por partida doble: accede directamente al liderato, desaparece la opción de un ex-líder en la sombra y pueden incluso, con bastante estómago, sacar partido político del fallecimiento. Preciously!!

  2. Pq el blog se llama “Barcelona és bona si la bossa sona” y de imagen aparece New York?? Que no noooo engañeeeen que no digan la verdaaa’!!

  3. Diuen que Edison va haver de fer un miler d’intents per a descobrir la bombeta. Ell deia que no havia fracassat sinó que havia descobert 999 maneres de no reeixir. La clau del fracàs és rendir-se, no pas seguir-ho provant.

    Encara ric amb el comentari d’en Germ: ‘Que no noooo engañeeeen que no digan la verdaaa’!

  4. Sr. Germ, yo no tengo tan claro que matar a Fidel Castro desencadenara un cambio político en Cuba. De Korea del Norte no tengo ni la más mínima idea, aparte de que tienen un dirigente que está “más pa’lla que pa’quí”.

    Joan, tens tota la raó amb el que dius, però si tens un suposat renom com el té la CIA, intentar-ho tants cops i no aconseguir-ho és un atac directe a l’orgull. Us imagineu en “Bond, James Bond” tractant d’acabar amb algun dels seus arxienemics durant més de 600 pel·lícules? Al final acabaríem pensant que en James Bond és un agent de segona!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s