Els estudiants d’Economia són més egoistes que la resta

A travès de molts experiments s’ha demostrat com els economistes són menys generosos que la població general. La pregunta interessant però, és si la gent egoista escull estudiar economia o és el fet d’estudiar economia el que transforma a la gent en egoista.

Per descobrir-ho, Yoram Bauman i Elaina Rose han realitzat un estudi a la Universitat de Washington titulat “Why are economics students more selfish than the rest?”. En aquesta universitat els estudiants poden fer donacions a diferents associacions benèfiques quan s’obre el procès de matriculació d’assignatures cada trimestre. Com era d’esperar, els estudiants que fan menys donatius son els de la carrera d’Econòmiques, seguida per totes aquelles relacionades amb el món empresarial. I aquest comportament es manté al llarg del temps, pel que els autors conclouen que es tracta d’un efecte selecció. És a dir, les persones menys altruistes tendeixen a estudiar econòmiques i, un cop han ingressat a la universitat, aquesta actitut es veu accentuada pels estudis.

I que consti que això no ho dic jo, ho diuen aquests senyors de la Universitat de Washington que, per cert, són economistes.

Font:

Elaina Rose (with Yoram Bauman), 2009. “Why are Economics Students More Selfish than the Rest?“. Working Papers UWEC-2009-20, University of Washington, Department of Economics.

Anuncis

7 responses to “Els estudiants d’Economia són més egoistes que la resta

 1. Deixant de banda que jo estic fent Economia i puc estar més o menys d’acord, em sembla una afirmació massa definitiva amb UNA sola variable en l’estudi. Sempre que es fa una inferència estadística s’ha de fer un estudi molt més extens i no et pots basar només en una cosa tant subjectiva com una simple donació i només en una sola universitat. S’hauria d’extendres a més universitats, i afegir més variables per veure possibles contradiccions.

 2. Ara mateix no em carrega la pàgina amb l’arxiu PDF, però que sigui una sola variable no té gaire importància. Si la mostra és prou gran (que ho és) i la correlació és prou positiva (que ho és) la conclusió és acceptable. De fet fan una regressió lineal amb una R més que significativa.

  Afegir-hi més mostra (més universitats) o més variables (com ara índex de participació en associacions sense ànim de lucre) sospito que no faria més que ratificar la conclusió. Sé que no és gaire científic, però només cal observar la militància o la participació a la UPF en organitzacions sense una voluntat d’obtenir res entre els estudiants d’Economia/ADE.

 3. No dubto que també sortiria un resultat molt semblant a moltes universitats. Com també sortiria a DRET, a POLíTiQUES, a ARQUITECTURA, a INGENIERIES…..etc etc etc…. quan puguis envia’m el PDF i me’l miraré.

 4. (Parlava de la UPF per cert….) És a dir, que jo més que carreres diferenciaria Universitats i quin tipus de gent hi va: nivell de renta per càpita, zona en la que viuen….etc etc

 5. Insinues que la gent amb renta per càpita més alta és més egoista? Hehehe… Jo posaria en dubte el que dius sobre la UPF. El nivell d’associacionisme de carreres com Humanitats o Polítiques és molt més elevat que el de Economia o ADE.

  De totes formes, també tens raó en el tema de que depèn de la universitat. De fet, que la UPF tingui un nivell tan baix d’associacionisme no és un fet arbitrari. Un ex-degà em va estar explicant com va ser dissenyada per això.

 6. Ja he trobar el PDF, aquí el tens: http://ftp.iza.org/dp4625.pdf

  La mostra és de 8.743 estudiants durant 3 anys el que fa una mostra total de 65.044 observacions totals. Això és una mostra brutal, pocs estudis hi ha amb mostres tan grans, així que el marge d’error és més aviat poc. Al final del PDF hi ha els gràfics!

 7. Fes un article sobre el que et va explica l’ex-degà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s