És una bona idea la pujada d’impostos de Zapatero?

Avui pretenia anar a Port Aventura, malauradament ha diluviat a tot Catalunya, així que m’he quedat a casa llegint, ja que per no poder, no he pogut ni anar a córrer per preparar la propera cursa de la Mercè. He aprofitat per llegir sobre un tema que tenia preparat des de fa uns dies i del que volia parlar desprès de no deixar de sentir comentaris criticant la decisió de pujar els impostos.

Comentava no fa gaire que alguns canvis són necessaris i fer una reforma impositiva és una de les opcions disponibles com a eina econòmica del govern. L’Estat espanyol es troba en números vermells, pel que necessita equilibrar-se de nou. Bàsicament té tres opcions: augmentar els ingressos, reduir la despesa o bé endeutar-se. Baixar els impostos, com proposa el PP, és una sobirana equivocació. Els efectes de l’incentiu a la inversió que suposa abaixar-los no és automàtic i, en situació de recessió, reduir els impostos -o el que és el mateix, reduir els ingressos- és empitjorar la situació econòmica.


El govern espanyol però, s’enfronta a un dilema: aconseguir pagar la factura social que han suposat totes les polítiques públiques d’estímul -per altra banda, necessàries- i al mateix temps continuar amb una política econòmica expansiva com correspon a temps de crisi.

Si una cosa ha fet bé Zapatero durant aquesta crisi és gastar, gastar i gastar. Exceptuant polítiques no gaire progressives, com la dels 400 euros, d’altres han resultat exitoses, com ara el Plan E. Pel que fa a la reforma impositiva, un augment de l’IVA no té perquè ser regressiu ni afectar al consum excessivament. Una petita pujada (parlem d’un 1%) que crei inflació en temps de probable deflació ens pot evitar un ensurt a l’estil del japonès durant els anys 90. A més, l’IVA consta de tres tipus impositius diferents; no suposarà una mesura regressiva si s’augmenta l’ordinari fent pujar els preus de PDAs, joies i altres béns de luxe, deixant igual el tipus reduït i el superreduït. Que no ens enganyin amb els impostos.

Anuncis

One response to “És una bona idea la pujada d’impostos de Zapatero?

  1. Deia Josep Ramoneda el diumenge que els impostos no son un fi en sí mateix com s’ha tractat aquestes dues darreres setmanes. son una eina, i seran la seva finalitat i aprofitament les que determinaran si son o no necessaris.

    Sexe telefònic!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s